blog

Kép forrása: Dógok Pazákárpátszki Facebook csoport

Mi az a bulocska?

A bulocska leegyszerűsítve a pékáru, elsősorban a péksütemények gyűjtőneve Kárpátalján. Eredete a francia boulange (=péktermék) szóra vezethető vissza, onnan került be módosult formában az orosz és az ukrán nyelvbe.

Tovább olvasom

blog

Kárpátaljai hétköznapok az orosz-ukrán háború árnyékában

Kárpátalja – a béke szigete. Gyakran halljuk ezt a mondatot azóta, hogy 2022. február 24-én hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát. Sokáig közvetlen támadás nem sújtotta a térséget, egészen május 3-ig, amikor a hegyvidéki Volócon rakétatalálat érte a vasúthoz tartozó elektromos alállomást. Személyi sérülés nem történt, ám a kár és a rémület jelentős volt. De mégis hogyan néznek ki manapság a kárpátaljai hétköznapok? Mi a helyzet az ott élőkkel? Hogyan élik meg a háborút?

Tovább olvasom

blog

Egy különleges gyöngyszem – Európa leghosszabb hársfasora

Kárpátalja megyeszékhelyén található Európa leghosszabb hársfasora, amelyet még a Podkarpatská Rus idején, 1928-ban, csehszlovák építészek tervei nyomán telepítettek az Ung folyó jobb partján, a Galagov városrész (vagy, ahogy a helyeik hívják: mikrorajon) kiépítésének részeként.

Tovább olvasom

blog

A „májka” földrajza

Ha egy baráti beszélgetés során – ahol kárpátaljai, magyarországi vagy épp délvidéki is jelen van – gyakran előkerül az olyan „tipikus szavaknak” a megtárgyalása, amelyet minden régióban máshogy használnak.

Tovább olvasom
blog

Térdig gázolni a vízben

Ungváron a parti sétányon andalogva nyári estéken önfeledt nevetés, a fröccsenő víz hangja és heves kutyaugatás hallatszik.

Tovább olvasom
blog

Vajon létezik közvetlen autóbuszjárat Técső és Varsó között?

A válasz a kérdésre: igen. Legalábbis létezett 2019-es terepmunkánk idején, amikor a szolgáltatást reklámozó táblát lefotóztuk egy bolt ablakában.

Tovább olvasom

blog

Négy órakor nálam megfelel? Igen, …...de melyik négy órakor?

Helyi érdekesség, hogy a Kárpátalján általánosan elterjedt közép-európai és kijevi időszámítás mellett a Rahói járásban, és különösen Gyertyánligeten használatban van “a helyi idő” fogalma is...

Tovább olvasom