Tovább

Híreink


jún. 8.

Az FTI kutatóinak szervezésében megtartották az orosz-ukrán háború hátteréről és kárpátaljai vetületeiről szóló sajtónyilvános konferenciát


  • 2022. június 8.
Az FTI kutatóinak szervezésében megtartották az orosz-ukrán háború hátteréről és kárpátaljai vetületeiről szóló sajtónyilvános konferenciát

2022. május 26-án az MTA Székházában sajtónyilvános konferenciát tartottak a CSFK Földrajztudományi Intézet (FTI) kutatóinak szervezésében. Erőss Ágnes, Karácsonyi Dávid, Kocsis Károly, Kovály Katalin és Tátrai Patrik, a Kárpátaljával és Ukrajnával évek óta foglalkozó kutatócsapat tagjai fontosnak tartották, hogy a médiában eddig háttérbe szorult geográfiai aspektusok mentén is megvilágítsák a kérdéskört.

Így Karácsonyi Dávid az orosz-ukrán háború földrajzi hátteréről, míg Kocsis Károly annak etnikai vetületeiről tartott előadást az eseményen, rávilágítva arra, hogy milyen fontos szerepet játszanak a természet- és településföldrajzi viszonyok, a nyelv-etnikai aspektusok egy fegyveres konfliktus során.

A rendezvény további célja volt, hogy a magyarországi médiában, közbeszédben szintén háttérbe szorult kárpátaljai vetületeket is bemutassák. Az Erőss Ágnes, Kovály Katalin és Tátrai Patrik részvételével zajló pódiumbeszélgetés során a kutatók arról értekeztek, hogy hogyan érinti a háború a régiót, az ott élő emberek hétköznapjait, hogyan befolyásolja mindez a kárpátaljai magyarság demográfiai trendjeinek alakulását, migrációs stratégiáját, jövőképét.

Az FTI kutatói mellett a rendezvényen tiszteletét tette és köszöntőbeszédet mondott őexcellenciája Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, valamint Rácz András, geopolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa, aki a háborús események aktualitásairól tartott előadást.

Az eseményt rendkívüli sajtófigyelem kísérte, számos médium képviselője is megjelent, akik a szakmai program végén feltehették kérdéseiket az előadóknak, sokan éltek is a lehetőséggel. A téma népszerűségére való tekintettel a konferenciát online is nyomon követhették az érdeklődők.

Az esemény az MTA Youtube csatornáján visszanézhetőFényképek: mta.hu / Szigeti Tamás
Tekintse meg az mta.hu eseményről készült képgalériáját