blog

A háború látószögéből: Doctorandus este Beregszászban. A Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet tudományos fórumot szervezett 2023. június 26-án. A szimpózium elsődleges célja az volt, hogy a kárpátaljai doktoranduszok személyesen találkozzanak és megismerkedjenek az orosz–ukrán háborúhoz kapcsolódó kárpátaljai kutatásokkal. A tanácskozást Dr. Kovály Katalin, a Momentum Doctorandus tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte a személyes kapcsolatok fontosságát, s rávilágított, hogy a beregszászi találkozón két ismeretterjesztő tudományos előadással az elmúlt hónapok háborús eseményeit helyezik előtérbe. Dr. Kovály Katalin és Dr. Erőss Ágnes, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földrajztudományi Intézet kutatói előadásukban arra keresték a választ, hogy a kárpátaljai nők hogyan élik meg a háborús hétköznapokat, hogyan viszonyulnak a férfiak távollétében a megsokasodó feladatokhoz és milyen reziliens válaszokat adnak ezekre a kihívásokra.
Tovább


blog

Nők Kárpátalján a háború árnyékában. Kovály Katalin és Erőss Ágnes a háború ellenére folytatják terepi kutatómunkájukat Kárpátalján az NKFIH támogatásával. A Geogulliver podcast legújabb részében a kárpátaljai nők túlélési stratégiáiról, a szétszakadt családok nehéz helyzetéről beszélgetett a kutatókkal Karácsonyi Dávid.
Tovább


blog

A The European Centre for Minority Issues (ECMI) szervezésében 2023. május 4-5-én nemzetközi workshopot rendeztek Flensburgban, amelynek címe: The war in Ukraine and its impact on ethno-religious minorities, vagyis az Ukrajnai háború és annak hatása az etnikai és vallási kisebbségekre.
Tovább


blog

Társadalomtudományt mindenkinek! – kötetbemutató. 2023. március 24-én került megrendezésre a Momentum Doctorandus hagyományos programja – a budapesti Doctorandus-est. A rendezvény során a Terítéken a tudomány – Társadalomtudományt mindenkinek! c. kötet bemutatójára került sor. A kötetbemutatón a szerzők közül Ferenc Viktória nyelvész, szociolingvista (a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója), Kovály Katalin geográfus (a CSFK Földrajztudományi Intézetének tudományos munkatársa) és Nagy Gabriella geográfus (PhD hallgató, Pécsi Tudományegyetem, TTK Földtudományok Doktori Iskola) vettek részt.
Tovább


blog

Kárpátaljával kapcsolatos kutatásokról tartottunk tudományos előadást Chicagoban. 2022. november 10-13. között a CSFK Földrajztudományi Intézet (FTI) kutatói, Erőss Ágnes és Kovály Katalin az Association for Slavic, East European & Eurasian Studies (ASEEES) éves konferenciáján vettek részt az Amerikai Egyesült Államokban. Az immáron 54. alkalommal megrendezett nemzetközi konferenciának ezúttal Chicago adott otthont.
Tovább


blog

Határhelyzetek, határátlépések - Kutatói határátlépések Kárpátalján. A TÉR Műhely 2022. szeptember 30-i alkalma a határ kérdéskörét járja körül. Takács Mária dokumentumfilm-rendezővel Erőss Ágnes és Kovály Katalin geográfusok beszélgetnek, moderál Váradi Monika szociológus.
Tovább


blog

Direkt36 podcast #41 - A kárpátaljai magyarok és az orosz-ukrán háború. Milyen magyarként Kárpátalján élni, és milyen kárpátaljai magyarként Magyarországon? Mennyire nehezíti a helyi magyarok életét a háború, illetve a magyar és ukrán belpolitika? A Direkt36 vendége Kovály Kata, az ELKH CSFK Földrajztudományi Intézetének tudományos munkatársa és Gazda Albert, a 444 szerkesztő-újságírója.
Tovább


blog

Glossza 20.: Versengő nemzetpolitikák Ukrajnában és Kárpátalján - beszélgetés Borbély Sándorral és Tátrai Patrikkal. Versengő nacionalizmusok és nemzetépítő politikák a posztszovjet térségben. A diszfunkcionális ukrán államban párhuzamosan kiépülő és működő lokális világok, ahol a törvénysértő túlélési stratégiák mára már normává alakultak. A határmenti területeken és Kárpátalján jelenlévő válságok és az arra adott válaszok.
Tovább


blog

Rádióinterjú az orosz-ukrán háború Kárpátalját érintő hatásairól (Pátria Rádió)
Tovább


blog

Kutatócsapatunk szervezésében megtartották az orosz-ukrán háború hátteréről és kárpátaljai vetületeiről szóló sajtónyilvános konferenciát, amely az alábbi linken nézhető vissza:
Tovább


blog

Menekülthelyzet Kárpátalján: podcast beszélgetés a Geogulliver csatornán
Tovább


blog

Ukrajna és Kárpátalja az orosz-ukrán háború tükrében: podcast beszélgetés a Geogulliver csatornán
Tovább


blog

"Nem kellet már Lenin" - dokumentumfilm a kárpátaljai magyarokról: podcast beszélgetés a Geogulliver csatornán
Tovább


blog

A Kárpátalja mozgásban c. tanulmánykötetünk beregszászi bemutatója visszanézhető az alábbi linken:
Tovább


blog

2021.augusztus 9. Kötet-és filmbemutató Gyertyánligeten
Tovább


blog

2021. augusztus 5-8. Forog a második filmünk!
Tovább


blog

2021. 07.21. A Geogulliver podcastban Karácsonyi Dávid vendégei voltunk. Dávid arról kérdezte Erőss Ágnest és Kovály Katát, hogy vajon különbözik-e a látásmódunk Kárpátalja kapcsán budapestiként és helyiként. A hallgató/néző emellett megismerkedhet doktori kutatási témáinkkal is: Kata a kárpátaljai vállalkozások vizsgálata kapcsán elemezte az etnikai kapcsolati tőke szerepét, Ágnes a szimbolikus terekről írt Beregszász 20. századi köztérnévváltozásai kapcsán.
Tovább


blog

Kárpátaljáról Sydney-be - Határon túli (kárpátaljai) magyar nézőpontok a Geogulliver podcastban, ahol Kovály Katával és Szabó Istvánnal beszélgettünk.
Tovább