blog

Direkt36 podcast #41 - A kárpátaljai magyarok és az orosz-ukrán háború. Milyen magyarként Kárpátalján élni, és milyen kárpátaljai magyarként Magyarországon? Mennyire nehezíti a helyi magyarok életét a háború, illetve a magyar és ukrán belpolitika? A Direkt36 vendége Kovály Kata, az ELKH CSFK Földrajztudományi Intézetének tudományos munkatársa és Gazda Albert, a 444 szerkesztő-újságírója.
Tovább


blog

Glossza 20.: Versengő nemzetpolitikák Ukrajnában és Kárpátalján - beszélgetés Borbély Sándorral és Tátrai Patrikkal. Versengő nacionalizmusok és nemzetépítő politikák a posztszovjet térségben. A diszfunkcionális ukrán államban párhuzamosan kiépülő és működő lokális világok, ahol a törvénysértő túlélési stratégiák mára már normává alakultak. A határmenti területeken és Kárpátalján jelenlévő válságok és az arra adott válaszok.
Tovább


blog

Rádióinterjú az orosz-ukrán háború Kárpátalját érintő hatásairól (Pátria Rádió)
Tovább


blog

Kutatócsapatunk szervezésében megtartották az orosz-ukrán háború hátteréről és kárpátaljai vetületeiről szóló sajtónyilvános konferenciát, amely az alábbi linken nézhető vissza:
Tovább


blog

Menekülthelyzet Kárpátalján: podcast beszélgetés a Geogulliver csatornán
Tovább


blog

Ukrajna és Kárpátalja az orosz-ukrán háború tükrében: podcast beszélgetés a Geogulliver csatornán
Tovább


blog

"Nem kellet már Lenin" - dokumentumfilm a kárpátaljai magyarokról: podcast beszélgetés a Geogulliver csatornán
Tovább


blog

A Kárpátalja mozgásban c. tanulmánykötetünk beregszászi bemutatója visszanézhető az alábbi linken:
Tovább


blog

2021.augusztus 9. Kötet-és filmbemutató Gyertyánligeten
Tovább


blog

2021. augusztus 5-8. Forog a második filmünk!
Tovább


blog

2021. 07.21. A Geogulliver podcastban Karácsonyi Dávid vendégei voltunk. Dávid arról kérdezte Erőss Ágnest és Kovály Katát, hogy vajon különbözik-e a látásmódunk Kárpátalja kapcsán budapestiként és helyiként. A hallgató/néző emellett megismerkedhet doktori kutatási témáinkkal is: Kata a kárpátaljai vállalkozások vizsgálata kapcsán elemezte az etnikai kapcsolati tőke szerepét, Ágnes a szimbolikus terekről írt Beregszász 20. századi köztérnévváltozásai kapcsán.
Tovább


blog

Kárpátaljáról Sydney-be - Határon túli (kárpátaljai) magyar nézőpontok a Geogulliver podcastban, ahol Kovály Katával és Szabó Istvánnal beszélgettünk.
Tovább