A The European Centre for Minority Issues (ECMI) szervezésében 2023. május 4-5-én nemzetközi workshopot rendeztek Flensburgban


A The European Centre for Minority Issues (ECMI) szervezésében 2023. május 4-5-én nemzetközi workshopot rendeztek Flensburgban, amelynek címe: The war in Ukraine and its impact on ethno-religious minorities, vagyis az Ukrajnai háború és annak hatása az etnikai és vallási kisebbségekre.

A workshop kiváló alkalmat adott arra, hogy beszámoljunk az NKFIH OTKA K 139127 projektszámú kutatásunk egyéves eredményeiről. A projekt az időskorúak migrációját és annak hatásait vizsgálja a magyar-ukrán határ mentén. A projektben Kovály Katalin, Tátrai Patrik és Erőss Ágnes dolgozik együtt. Mivel a migráció ebben a térségben (is) családi boldogulási stratégiák részeként valósul meg, ezért kutatásunk során az időskorúak migrációját (vagy épp otthonmaradását) is ezekbe a családi döntésekbe ágyazva mutatjuk be.

A workshopon az eddig elkészült több mint száz interjú alapján előadásunkban azt mutattuk be, hogy a kárpátaljai magyarokat hogyan érinti a most is zajló háború, kitérve ennek demográfiai és migrációs vonzataira, illetve a határ két oldalán tapasztalható térbeli folyamatokra.

A szervezők, Kyriaki Topidi, Nadia Zasanska és Elmira Muratova kiváló munkáját dicséri, hogy a két nap során betekintést nyerhettünk több Ukrajnában élő etnikai (bolgárok, tatárok) és vallási csoportok (muszlimok, neoprotestáns egyházak, zsidók) szerepvállalására, illetve megküzdési stratégiára a háború eddigi időszakában. De hallhattunk elemzéseket a háború elől menekülők lengyelországi fogadtatása kapcsán is. Végül több felszólaló elemezte, hogy milyen diskurzusok tapasztalhatóak most az ukrán közéletben, amely akár a kisebbségek és az állam viszonyát is meghatározhatja a jövőben, legyen szó nyelv, - oktatás vagy kisebbségpolitikáról.

A workshop résztvevői egy szerkesztett kötet kéziratán dolgoznak.

blog

blog

blog

blog


Vissza az aktuális tartalmakhoz