Egy különleges gyöngyszem – Európa leghosszabb hársfasora

Kárpátalja megyeszékhelyén található Európa leghosszabb hársfasora, amelyet még a Podkarpatská Rus idején, 1928-ban, csehszlovák építészek tervei nyomán telepítettek az Ung folyó jobb partján, a Galagov városrész (vagy, ahogy a helyeik hívják: mikrorajon) kiépítésének részeként. A különböző fajoknak köszönhetően a fák virágzása akár több héten át is tarthat. A több mint 300 fából álló hársfasor ma helyi jelentőségű tájművészeti műemlék státusszal rendelkezik. A fasor ültetésével a botanikusok célja nemcsak a friss levegő és a kellemes atmoszféra biztosítása volt az ungváriak és az ide látogatók számára, hanem a várost az árvizektől óvó, „védelmi vonal” kialakítása is.

A 2200 méter hosszú hársfasor különös hangulatot áraszt az évnek mindegyik szakában. A hol őszi, hol nyári-tavaszi színekben pompázó hatalmas hársfák, a csendesen folydogáló Ung folyó, valamint a mindíg élettel teli sétány a helyiek kedvenc találkozási helye. Akár a reggeli órákban, akár naplemente után járunk erre, nagy és változatos „forgalomra” számíthatunk. Láthatunk padokon turbékoló szerelmespárokat, babakocsit tologató anyukákat, kis és nagykutyákat sétáltató városlakókat, összekarolva andalgó idős házaspárokat, de gitározó, harsányan bulikázó egyetemista csoportokat is.

Egy helyi legenda szerint az ungvári hársfasort telepítő cseh biológusok üzenetet hagytak a jövő nemzedékének az egyik fa alatt, ám máig nem tudja senki, hogy pontosan hol van ez az időkapszula. Akárhogy is nézzük, a sétány méltán vált híressé a turisták körében is, hiszen Kárpátalja 7 természeti csodájának egyikébe is beválogatták (utóbbiról hamarosan részletesen is szólunk).

blog


Vissza a bulocskákhoz