Tovább

Könyvtár - használat, katalógusaink

Könyvtárhasználat


A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet Könyvtára korlátozottan nyilvános, tudományos intézeti szakkönyvtár. Könyvtárunk azonosítója az országos könyvtári rendszerben: B37, nemzetközi azonosító (ISIL - International Standard Identifier for Libraries and Related Organizations) kódunk: HU-IL-001167-5.

Könyvtárunk állománya valamennyi beiratkozott olvasó számára elérhető, a kölcsönözés azonban csak az intézet és a kutatóközpont munkatársai számára lehetséges. A beiratkozás, a katalógusok használata, a helybenhasználat és a tájékoztatás ingyenes. Az igénybevétel módját és a szolgáltatások körét a könyvtárhasználati szabályzat leírása tartalmazza.


Katalógusaink


Elektronikus katalógus (OPAC)

1990 óta analitikus feldolgozást végzünk, így katalógusunkban kereshetők a tanulmánykötetekben lévő tanulmányok és a dokumentált folyóiratok tárgyszavazott cikkei is.Útmutató és tippek az online katalógusban történő kereséshez:

  Mi kereshető a katalógusban? Az 1980-as évek közepétől leltárba vett állomány (könyvek, kéziratok, különlenyomatok, térképek, atlaszok), 1990-től a dokumentált folyóiratok cikkei és a tanulmánykötetekben lévő tanulmányok. Az állomány visszamenőleges feldolgozása folyamatos.

  Kereséskor a kis- és nagybetű egyenértékű, ugyanúgy, ahogy a hosszú és rövid ékezetek is. A névelőket, kötőszavakat kereséskor a program nem veszi figyelembe. Minimum 3 karaktert kell megadni (a harmadik lehet csonkoló jel is).

  Lehetőség van csonkolásra a keresési érték megadásakor, melynek jele: * (például: iparf*) - ebben az esetben minden olyan tételt megtalál a program, melyben szerepel a szókezdet és bármilyen további karakter (tehát egyszerre ad találatot iparföldrajz, az iparfejlesztés és az iparfejlődés szóra). A keresendő feltétel jobbról és balról is csonkolható. A csonkolás bármennyi karaktert helyettesít. A csonkolás mellett a maszkolás is használható (jele: ?), mely egy karaktert helyettesít.

Wifi
 •  olvasótermünkben szélessávú wifi áll rendelkezésre

  Kötött tárgyszórendszert használunk, így tárgyszavas kereséskor ajánljuk a keresés helyett a böngészés használatát, ahol minden tárgyszó betűrendben megtekinthető és átvezet a kapcsolódó dokumentumokhoz.

  A forrásdokumentum mezőbe a kapcsolódó tanulmánykötet, illetve - gyakoribb esetben - a folyóirat címét lehet beírni. Például ha a forrásdokumentum mezőben keresek a "Földrajzi Közlemények" keresőszóra, és mellé még megadom a 2017-es évet a megjelenési év mezőben, akkor a rendszer kilistázza a 2017-ben a Földrajzi Közleményekben megjelent cikkeket.

  Összetett kereséskor kettő vagy több keresőmezőt is ki lehet tölteni, így szűkíthető a találati lista.

  Lehetőség van dokumentumtípus szerint is szűrni a találatokat a jobb oldali szűkítő mezőben, így lehet csak könyvre, könyvfejezetre, folyóiratra, cikkre, térképre vagy elektronikus dokumentumokra keresni.

  A katalógus felületén a jobb felső sarokban lévő kérdőjelre kattintva érhető el a Súgó, ahol bővebb leírás olvasható a használattal kapcsolatban.


Raktári jelzetek

 •  A-B-C-D-E-F-G: térképek (formátum szerint)
 •  K-L-M-N-O: könyvek (méret szerint)
 •  P-Q-R-S-T-U: atlaszok (méret szerint)
 •  X-Y: kéziratok, különlenyomatok
 •  Z: folyóiratok

Hagyományos katalógusok

 •  szerzői betűrendes
 •  cím szerinti betűrendes
 •  sorozati
 •  ETO
 •  szolgálati (belső használatra)
 •  Vagács-katalógus (speciális földrajzi szakrendszer, amely téma és földrajzi hely szerint tárja fel a dokumentumokat, betűjelzeteket alkalmazva)

 Hagyományos katalógusaink építését 2000-ben lezártuk.